SUNA ACUM – 0751 565 565
031.438.20.50 – contact@easycredit.ro

 

ce vechime îți trebuie pentru a obține un împrumut

Vechimea în muncă reprezintă o condiție esențială atunci când băncile verifică eligibilitatea unei cereri de  credit. Ca regulă generală, majoritatea băncilor impun o vechime totală în muncă de minimum 12 luni. 

Acest lucru înseamnă că o persoană aflată la debutul carierei profesionale are nevoie să figureze ca având un contract de muncă care să ateste 1 an de experiență profesională. Pe lângă vechimea totală în muncă, unele bănci sunt atente și la vechimea la actualul angajator.  

Codul Muncii le permite angajatorilor să concedieze salariații în primele 3 luni de la angajare, fără să invoce un motiv sau o justificare. Primele 3 luni la locul de muncă reprezintă, de regulă, perioada de probă pe care unele companii o impun. Din cauza nesiguranței continuității la locul de muncă în primele luni, băncile nu acceptă cereri de credite din partea unui solicitant care se află în această situație. Motivul principal se referă la faptul că aceștia pot rămâne fără venit în cazul în care sunt concediați și reprezintă un risc de neplată ridicat.  

Trebuie să știi că, dacă din punct de vedere calendaristic atingi cele 3 luni minime ca angajat impuse de bănci, dar ai avut concedii fără plată sau absențe nemotivate, aceste zile se scad din vechimea în muncă. De la această regulă fac excepție concediile de formare profesională fără plată

VECHIMEA MINIMĂ NECESARĂ PENTRU A OBȚINE UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE 

Aproape orice credit de nevoi personale oferit de către instituțiile bancare impune ca angajatul să aibă o anumită vechime în muncă atât la actualul loc de muncă, cât și ca vechime totală. Pentru ca băncile să acorde un credit de nevoi personale, este necesară o vechime de 3 luni la prezentul loc de muncă și minimum un 1 an vechime în total. Aceste limite diferă de la o instituție financiară la alta. 

În cazul contractelor încheiate pe perioada nedeterminată, angajații pot primi credite doar cu perioadă de rambursare limitată. Salariatul este obligat să ramburseze complet creditul înainte de a expira contractul de muncă. Cel mai comun pachet de creditare pentru această situație este un credit de nevoi personale. 

VECHIMEA MINIMĂ NECESARĂ PENTRU A OBȚINE UN CREDIT IPOTECAR / IMOBILIAR 

Creditul ipotecar se realizează în general pe o durată de 30 de ani, însă există și termene mai extinse/ scurte și se acordă pentru achiziția unei proprietăți sau a unui teren. Împrumutul ipotecar se caracterizează prin criteriul că terenul sau casa funcționează ca garanție de restituire. În situația imposibilității de plată a ratelor, creditorul are dreptul de a intra în posesia proprietății și a o vinde în vederea recuperării banilor.  Avansul pentru creditul ipotecar reprezintă între 15 și 35% din prețul de achiziție. 

Aprobarea unui credit ipotecar se realizează mult mai greu în comparație cu aprobarea unui credit de nevoi personale. Analiza dosarului aplicantului poate dura până la câteva luni. Această etapă se numește perioada de pre-abrobare a creditului și presupune verificarea de către bancă a veniturilor tale și, ulterior, aprobarea sau respingerea cererii în funcție de condițiile pe care le ai de îndeplinit. Cele mai comune condiții sunt:

 • să ai contract de angajare încheiat pe perioadă nedeterminată; 
 • să ai o vechime de cel puțin 3 luni la prezentul loc de muncă;
 • să ai posibilitatea să achiți un avans de 15% din valoarea achiziției (pentru a avea un avans mic/inexistent, sunt necesare alte garanții).

PERIOADE CARE SUNT CONSIDERATE VECHIME ÎN MUNCĂ 

Chiar dacă nu te duci la birou în fiecare zi și ești în concediu, persoanele asigurate în sistemul public datorează contribuții în anumite perioade de concediu care se adaugă la vechimea în muncă. Există câteva categorii de concediu care sunt calculate la vechimea totală în muncă.

 • Concediul de risc maternal 

Dacă ești însărcinată, iar evoluția sarcinii nu este așa cum ai planificat (pentru că au apărut anumite probleme de sănătate și complicații), trebuie să știi că există o Ordonanță de Urgență (OG nr. 96/2003) prin care maternitatea la locul de muncă este protejată. Astfel, salariatele gravide/ mamele care au născut recent/ cele care alăptează pot beneficia de acest tip de concediu dacă locul de muncă reprezintă un risc pentru sarcină sau afectează alăptarea.  

În aceste condiții, salariatele au dreptul legal de a beneficia de un concediu întreg/ fracționat, de cel mult 120 de zile. Indemnizația se calculează ca 75% din baza de calcul. Formula matematică după care se stabilește baza de calcul este egală cu media veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni ale stagiului de cotizare, în limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

 • Concediu de maternitate  

Conform O.G. nr. 158/ 2005, concediul de maternitate poate avea 126 de zile calendaristice și cuprinde concediul pentru sarcină și pe cel pentru lăuzie. Concediul pentru sarcină include 63 de zile înainte de naștere, iar cel pentru lăuzie, minim 42 de zile calendaristice și maxim 63 de zile după naștere. Concediul de maternitate se plătește cu o indemnizație egală cu 85% din baza de calcul.  

 • Concediu parental 

Conform Legii nr. 210/1999, tatăl poate beneficia de concediu parental pentru a participa la îngrijirea nou-născutului. Legea prevede ca tatăl poate primi maxim 5 zile lucrătoare în oricare din primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Pentru a justifica acest aspect, tatăl trebuie să prezinte angajatorului certificatul de naștere. Indemnizația se calculează similar perioadei de concediu. 

 • Concediul pentru creșterea copilului

Inclusiv concediul pentru creșterea copilului se calculează la vechimea în muncă. Dacă ai realizat venituri impozabile 12 luni în ultimii 2 ani înainte de naștere, ai posibilitatea de a beneficia de concediu pentru a crește copilul. Indemnizația se calculează ca 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. Plafonul indemnizației este de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară. 

Pe lângă situațiile descrise mai sus, există și alte perioade care se iau în calcul atunci când vine vorba de vechimea în muncă:

 • Perioada de studii universitare la zi (licență, master și doctorat)
 • Perioada de studii militare sau în cazul agenților de poliție;
 • Concediul de acomodare (în situația adopției);
 • Concediul de îngrijire a copilului bolnav;
 • Concediul de odihnă;
 • Perioade de invaliditate;
 • Perioada în care s-a beneficiat de ajutor social;
 • Perioada de serviciu militar în termen în care individul a fost concentrat/ mobilizat/ în prizonierat;
 • Concediul pentru incapacitate de muncă (în situația accidentelor de muncă/ a bolilor profesionale);
 • Concediul pentru studii;
 • Concediul fără plată de cel mult 30 de zile dintr-un an calendaristic;
 • Cursurile pentru pregătire profesională;
 • Suspendarea din funcție și cazurile de desfacere a contractului de muncă (dacă au fost anulate ulterior).  

PERIOADE CARE NU SUNT CONSIDERATE VECHIME ÎN MUNCĂ 

Vechimea în muncă contribuie la determinarea intervalelor de timp în care salariații își pot exercita drepturile aferente contractelor individuale de muncă. În plus, vechimea în muncă este necesară în:

 • calculul sporului de vechime în anumite sisteme de salarizare; 
 • acordarea concediului anual de odihnă, 
 • demonstrarea experienței într-o anumită profesie/ specialitate;
 • accesarea unui credit financiar. 

Ținând cont de aceste aspecte, următoarele situații nu reprezintă cazuri de vechime în muncă:  

 • Absolvirea unei Școli Militare de Muzică;
 • Concediul fără plată care depășește 30 de zile într-un an calendaristic;
 • Absențele nemotivate.

CREDITE RAPIDE ACORDATE FĂRĂ VECHIME LA LOCUL DE MUNCĂ

După cum ai văzut,  pentru acordarea creditelor, băncile impun o vechime de minim 3 luni la actualul angajator. Pentru cei care nu au această vechime la locul de muncă, soluția este reprezentată credite rapide fără vechime în muncă, oferite de IFN-uri. După ce aplici, cererea ta este analizată imediat, iar creditul se aprobă în maximum 48 de ore. Imediat după aprobare, poți intra rapid în posesia banilor.

IFN-urile reprezintă soluția potrivită atunci când ești proaspăt angajat (în prima lună) sau în perioada de probă (primele 3 luni). Dincolo de rapiditatea obținerii banilor, din punct de vedere procedural, tot procesul este mult mai simplu. Trebuie să completezi o cerere, iar banii sunt virați în cont în mai puțin de 2 ore. 

O instituție nebancară autorizată te ajută în situații de criză, mai ales atunci când ești într-un impas în cariera profesionale. Diferența dintre un IFN și o bancă o reprezintă procentul de dobândă practicati. IFN-urile sunt instituții financiare nebancare specializate în oferirea de credite de nevoi personale cu valori mici și pe perioade scurte. Dobânzile practicate sunt între 7,9% și 26%, iar costurile totale ale acestor împrumuturi ajung și la 33%. Costurile totale înseamnă Dobânda Anuală Efectivă (DAE) care, în cazul IFN-urilor, este și până la 3 ori mai mare față de cea de la un credit bancar.

CUM POȚI DOVEDI VECHIMEA ÎN MUNCĂ? 

Cel mai simplu mod prin care poți demonstra vechimea în muncă este printr-o adeverință. Aceasta este eliberată de angajator sau de Inspectoratul Teritorial de Muncă. 

În cazul adeverințelor eliberate de angajator, există 2 situații:

 1. Eliberarea la cerere, de către angajator – orice salariat poate cere angajatorului o adeverință care să-i ateste vechimea sa în muncă. Documentul trebuie eliberat în maxim 15 zile de la data solicitării.

 2. Eliberare automată de către angajator – acest lucru este obligatoriu la încetarea contractului individual de muncă. În acest fel, persoana trebuie să primească o adeverință care prezintă activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, specialitatea și vechimea în muncă (la care se adaugă un extras din Revisal);

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE DE A ACCESA UN CREDIT RAPID?

În primul rând, este important să te informezi despre politicile instituției pe care o alegi. Mai mult decât atât, trebuie să analizezi avantajele și dezavantajele oferite de companie. De exemplu, cel mai mare avantaj oferit de o instituție financiară nebancară este că nu îți cere nicio justificare cu privire la vechimea la locul de muncă, astfel că vei putea să obții rapid un credit. De asemenea, nu ai nevoie de giranți sau altfel de garanții.  

Este recomandat să accesezi un împrumut doar în situații de urgență și, bineînțeles, în situația în care nu ai vechimea necesară la locul de muncă pentru a obține o finanțare din partea unei bănci.  Împrumuturile rapide pot fi între 5.000 și 900.000 lei. Plafonul de creditare este generos, așa că poți solicita un împrumut de până la 900.000 lei. Poți apela oricând la informații și detalii referitoare la creditul dorit, consultanții fiind disponibili oricând, în mod gratuit. 

Există transparență totală în ceea ce privește costurile care includ: comisioanele de acordare, de analiză a dosarului sau de rambursare anticipată. În plus, în funcție de nevoile și posibilitățile tale, poți opta pentru cea mai avantajoasă modalitate de rambursare a creditului.  

GRADUL DE ÎNDATORARE 

Înainte de a decide dacă vrei să împrumuți o sumă de bani, trebuie:

 • să-ți faci niște calcule temeinice;
 • să evaluezi și să anticipezi pe cât posibil cheltuielile recurente și pe cele de urgență, astfel încât să poți aprecia capacitatea de a rambursa la timp ratele aferente creditului.

Instituțiile financiar-bancare și IFN-urile te pot ajuta să-ți calculezi posibilele viitoare rate, astfel încât să știi cu exactitate care este valoarea lunară a ratelor raportată la suma de bani pe care dorești să o accesezi. 

Este important să știi faptul că, pe lângă vechimea la locul de muncă, băncile sunt foarte atente și la gradul de îndatorare al solicitantului. Indiferent că evaluarea ta personală ți-ai dat deja undă verde pentru accesarea împrumutului, dacă gradul tău de îndatorare depășește limita acceptată de instituția aleasă, probabil că cererea ta va fi respinsă. Gradul de îndatorare se calculează în funcție de:

 • tipul de credit accesat; 
 •  de scoringul tău din Biroul de Credit și alte criterii.

În linii mari, gradul de îndatorare se calculează după următoarea operație matematică: suma ratelor lunare este împărțită la suma veniturilor, iar rezultatul se înmulțește cu 100. Procentul obținut reflectă ce parte din veniturile tale merge către achitarea ratelor. 

Normele BNR (Băncii Naționale Române) obligă instituțiile financiare să nu accepte aplicația unui solicitant de credit dacă gradul de îndatorare depășește procentul de 60%. În acest caz, cererea va fi respinsă.  Explicația oferită de BNR este că în cazul unui procent mai mare sau egal cu 60%, acest lucru ar însemna că toți banii pe care îi câștigi să fie îndreptați către plata ratelor. Astfel, banii rămași ar fi insuficienți pentru traiul zilnic, plata utilităților, etc. 

Cu toate acestea, există și excepții. În cazul în care poți aduce documente ale unor venituri adiacente, din alte surse față de veniturile obținute la locul de muncă analizat sau acte privind venituri ale altor membri ai familiei, atunci poți în cele din urmă să obții un credit.

butonsuna pus in index.php din tema
Calea Grivitei, Nr. 158
Sector 1, Bucuresti, Romania, 010745
Telefon: +031 405 05 50
Telefon: +031 405 10 51
Telefon mobil: +0748 299 664
Fax: 021 320 20 12
Email: officebucurestiS1@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. Aristide Pascal, nr. 29-31
Sector 3, Bucuresti, Romania, 031443
Telefon: 021 320 20 48
Telefon: 031 405 25 55
Telefon mobil: +0745 138 997
Fax: 031 438 18 19
Email: officebucurestiS3@easycredit.ro
Vezi pe harta!
str. Iuliu Maniu, nr 22
Sector 6, Bucuresti, Romania, 061107
Telefon: 031 425 86 25
Telefon: 031 425 86 26
Telefon mobil: +0743 014 937
Email: officebucurestiS6@easycredit.ro
Vezi pe harta!
B-dul Al.Lapusneanu Nr. 82, zona Trocadero
Constanta, Romania, 900605
Telefon: 0341 881 541
Telefon: 0341 440 088
Telefon mobil: +0758 246 347
Fax: 0341 881 543
Email: officeconstanta@easycredit.ro
Vezi pe harta!
B-dul. George Cosbuc Nr. 3A
Galati, Romania, 800378
Telefon: 0336 88 86 66
Telefon: 033 688 84 44
Telefon mobil: +0748 108 891
Fax: 0336 80 29 99
Email: officegalati@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Calea Aradului nr.8
Timisoara, Romania, 300088
Telefon: 0356 414 500
Telefon: 0356 414 600
Telefon mobil: +0756 111 987
Fax: 0356 416 006
Email: officetimisoara@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. Slanic, nr 3 A, Cladirea Riviera, zona Iulius Mall
Cluj-Napoca, Romania, 400413
Telefon: 0364 411 511
Telefon: 0364 888 999
Telefon mobil: +0756 111 907
Fax: 0364 411 999
Email: officeclujnapoca@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. Sfantul Lazar Nr. 50, Parter, Cladirea Iasicon
Iasi, Romania, 700049
Telefon: 0332 80 30 30
Telefon: 033 280 30 80
Telefon mobil: +0756 111 758
Fax: 033 280 38 40
Email: officeiasi@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Calea Bucuresti, Nr. 21, Bloc 15A
Craiova, Romania, 200529
Telefon: 0351 808 080
Telefon: 0351 808 081
Telefon mobil: +0748 886 981
Fax: 0351 808 087
Email: officecraiova@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. Harmanului Nr. 44, Bloc 3, Sc. D
Brasov, Romania, 500232
Telefon: 0368 730 710
Telefon: 0368 730 711
Telefon mobil: +0748 886 960
Fax: 0368 730 713
Email: officebrasov@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Bulevardul Dacia, nr. 55
Oradea, Romania, 410339
Telefon: 0359 808 800
Telefon: 0359 808 708
Telefon mobil: +0752 217 260
Fax: 0359 178 452
Email: officeoradea@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. G-ral Vasile Milea, nr. 1
Ploiesti, Romania, 100045
Telefon: 0344 80 24 73
Telefon mobil: +0748 228 008
Email: officeploiesti@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. General Cristescu, Nr.3, Bl.RIM1
Pitesti, Romania, 110057
Telefon: 0348 405 244
Telefon mobil: +0747 109 345
Email: officepitesti@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Bd. Bucuresti, nr.23A
Baia Mare, Romania, 430012
Telefon: 0362 739 730
Telefon mobil: +0752 222 958
Email: officebaiamare@easycredit.ro
Vezi pe harta!
str. Calea Calarasilor, nr. 309, bl.B2BIS
Braila, Romania, 810289
Telefon: 0339 732 851
Telefon mobil: +0745 065 533
Email: officebraila@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str. Luptei, Nr.1-3
Sibiu, Romania, 550362
Telefon: 0369 446 244
Telefon mobil: +0743 048 396
Email: officesibiu@easycredit.ro
Vezi pe harta!
Str.Banca Nationala, Nr.41
Bacau, Romania, 600203
Telefon: 0334 401 139
Telefon: 0334 401 140
Telefon mobil: +0743.011.836
Email: officebacau@easycredit.ro
Vezi pe harta!